Новини
юли 2024
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Вече това е старо-Архив

Епилептиците пак без лекарства

Clinica.bgpress@clinica.bg

Заради това пациенти и невролози ще подготвят поредния сигнал до здравната комисия в парламента, МЗ, НЗОК и ИАЛЕпилептиците пак без лекарства

Хората с епилепсия в страната отново останаха без важни лекарства. Затова Асоциацията на родителите на деца с епилепсия и невролози ще подготвят поредния сигнал до здравната комисия в парламента, МЗ, НЗОК и Изпълнителната агенция по лекарствата.

„Драмата с медикаментите е дългогодишна. Липсват не една и две позиции. Наличието им не е поетапно. Това не може да продължава постоянно, защото хората страдат“, каза Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия (АРДЕ).

Към момента най-остро се чувства

липсата на три продукта. Те са окскарбазетин, карбомазепин и валпроева киселина, а са крайно необходими, потвърди неврологът д-р Филип Алексиев, завеждащ Отделението по интензивно лечение на неврологично болни в УМБАЛ „Света Анна“-София.

Оказва се, че лекарите нямат пълна

и постоянна информация за това, какви лекарства има и какви не към дадения момент на пазара. Обикновено те научават за дефицита на определена позиция, едва когато ги изпишат, а пациентите започнат да им се обаждат по телефона за липсите. Те пък на свой ред започват да търсят варианти с какво да им ги заменят. По думите му обаче, макар и да има заместители, не всички са подходящи за хората с епилепсия. Проблемът идва от това, че пациентът свиква продължително време с един или друг медикамент.

Когато му се изпише нов, резултат

не може да се очаква веднага, а в някои случаи той дори не настъпва. В такива случаи на ход са роднини, близки и приятели в чужбина, които купуват нужните медикаменти и ги изпращат в България. В последно време това е станала обичайна практика. „Такава се действаше по време на тежката ситуация през 90-те години. Сега сме страна – членка на Европейския съюз, годината е 2023-та. Може ли пациентите да са подложени на такова нещо.

Тази политика е геноцид спрямо тях“,

смята Събева. По думите й неритмичната наличност в аптеките на медикаментите не се отнася само за засегнатите от епилепсия, но и за хората с други заболявания. „При нашите хора обаче нещата стават много страшни, когато човек не приема лекарството си. Той може да изпадне в епистатос, който може да доведе до летален изход. Човек губи съзнание, не може да си го възвърне. Може да изпадне в кома и да настъпи смърт“, сподели тя.

От асоциацията нееднократно са

алармирали Министерството на здравеопазването и НЗОК. „Оттам обикновено отговарят, че има лекарства заместители. Ние не говорим само за взаимозаменяемост, а и за това, че изчезнаха оригиналните препарати на повечето антиепилептиците, които имахме“, каза д-р Филип Алексиев.

Затова АРДЕ и невролози ще подготвят

поредния сигнал до здравната комисия в парламента, Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и Изпълнителната агенция по лекарствата. Те ще настояват невролозите да имат достъп до системата на аптечните складове, за да знаят какво е в наличност и какво не е, какво и разписани правила, как да действат при дефицит.

Comments are closed.