Новини
октомври 2022
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Вече това е старо-Архив

Веска Събева: Имаме нова програма за невербалните деца

Започнахме и пилотен проект по сексуално образование за деца с епилепсия, посочи още Събева

публикувано на 11.09.21 в 08:10 Новините на БНР

Петко Събев от Дневния център за деца и лица с епилепсия

Има едно цветно място, в което фирмите и багрите помагат на деца с епилепсия да се чувстват защитени и обичани. Това е Дневният център за деца и млади хора с епилепсия в столицата. За неговият уют спомага доброволческата работа на екип от артерапевт и клиничен психолог, както и много техни съмишленици.

„До момента от началото на годината сме задвижили няколко проекта в помощ на децата с епилепсия, които спечелихме – два от тях са към Фонд „Социална закрила“ и са за оборудване на Дневният център за деца и лица с епилепсия“, каза пред БНР Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

„Снабдени сме за първи път не само с нови и модерни компютри и интерактивна дъска, но и с програма за невербални деца. С всичко това ще подпомогнем работата на нашите специалисти – логопеди, арт терапевти, психолози, обучители.

Другият проект е към Агенцията за хората с увреждания – „Опознай, пътувай и обичай“. По една от дейностите посещаваме различни исторически забележителности в България и така децата опознаха Пловдив, Враца, а също и София.

Веска Събева

Веска Събева
Третата дейност е свързана с българските занаяти. Младежите и девойките от центъра обожават да изработват различни предмети от вълна. Вълната е материал, който успокоява и работата с него помага за концентрацията на децата, за когнитивните им функции.

Тези деца имат доста кратка концентрация, затова им помагаме да участват в различни инициативи едновременно.

Ще поканим и народен певец, който да им разкаже за българските народни обичаи.

Имаме още един проект – „Това е моята мечта – харесва ли ти мамо?“. Чрез него деца и младежи с епилепсия от цялата страна ни изпращат своите нарисувани от тях самите мечти. Ще организираме изложба – Алея на мечтата. Така за Коледа децата ще представят всички свои произведения“, разказа Събева.

„Една от дейностите е пилотна за България – сексуално образование за деца с увреждания – с тежък или граничен интелектуален проблем. И младите хора, и родителите имат голям интерес към тази дейност.

Първи лектор при нас беше доц. Михаил Околийски, експерт в офиса на Световната здравна организация за България. Той изяви желание пак да дойде и да участва по тази програма“.

Веска Събева съобщи, че са подали документи за Център за рехабилитация в Русе, но независимо от положителното становище на областната управа, при крайното решение за даване на разрешение, Министерството на регионалното развитие стопира процеса. А помещение има определено. Затова от Асоциацията се надяват при следващо правителство тази идея да стане реалност.

Даниела Лазарова

Даниела Лазарова

А днес в Центъра в столицата Даниела Лазарова – арт терапевт и дизайнер и Зухрие Хафъзова  – клиничен психолог от три години в центъра са въоръжени с бои, четки и много ентусиазъм.

„С тези рисунки искаме децата да идват с желание тук. Подбираме успокояващи цветове“ каза пред БНР Зухрие Хафъзова.

Зухрие

Зухрие

„Рисунките спомагат освен за доброто настроение на деца, те помагат на децата да се ориентират в пространството.

Чрез рисунките се създава една карта на дейностите на децата тук “, поясни още Даниела Лазарова.

„Те се нуждаят от сигурност, от зона на комфорт, за да правят всичко по точен график, тогава стресът от непредвиденото изчезва. Арт терапията използва рисуването и изкуствата като начин децата да изразят своите емоции. Много по-лесно е това да стане посредством формите на изкуството, отколкото чрез разговор с психолог. С него те често не желаят да разкрият какво ги притеснява и вълнува. Още по-добре този метод работи при невербалните деца. Целта е те да изразят емоциите си, за да могат след това ги овладеят и така те сами да се излекуват, а арт терапевтът само да ги подпомага“, изтъкна Даниела Лазарова.

Мария Гергова

Мария Гергова

„Картините са специално подбрани герои за изрисуване в болнична обстановка„, каза пред БНР и Мария Гергова, директор на Центъра:

„Необходимо ни е още по-голямо пространство, но и с позитивната енергия на г- жа Събева и Асоциацията нещата се развиват страхотно“, посочи още Гергова.

Още по темата в звуковия файл.

Новините на БНР – вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Вашия коментар

За да коментирате влезте с ника си ако нямате регистрация-направете.