Новини
февруари 2019
П В С Ч П С Н
« Ное.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  
Вече това е старо-Архив

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО МЕДИИТЕ

 ОТ НАЦИОНАЛНО ПРЕДСТАВИТЕЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ НА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ И ОРГАНИЗАЦИИ ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ:

 13 неотложни мерки в социалната политика искат национално представените и организациите на хора с увреждания

 05.05.2017 г., София: Днес, 5-ти май – Европейския ден за протест на хората с увреждане, се обръщаме към вас с апел за подкрепа, за да бъде животът ни по-малко зависим.
 В последните месеци активно се разпространяват данни, които противоречат, както на европейската, така и на българската статистика, в това число и на данните на НОИ. Навсякъде по света хората с увреждания представляват най-бедната група от населението. Същевременно у нас коалиционните партньори афишират, че ще се вземе от инвалидните пенсии, за да се увеличат най-ниските пенсии. Стигна се и до там да се обсъжда в публичното пространство, че ще се спират инвалидни пенсии, защото „половината били фалшиви” и ще се дават за увеличение на най-ниските пенсии на останалите пенсионери.
Това води до два тежки обществени проблема. Първо – изкуствено противопоставяне на хората с увреждания, които получават инвалидни пенсии и хората, които получават пенсии за осигурителен стаж и възраст. Второ – обществото се настройва срещу хората с увреждания.
Налице е остър дефицит на средствата в НОИ, който едва ли ще се реши със спиране на част от инвалидните пенсии.
Според публикацията Статистически бюлетин пенсии към 31.12.2016 г. на интернет страницата на НОИ, хората с увреждания у нас, получаващи инвалидни пенсии са 507 569. Какво стои зад тази цифра? Получаващи пенсии за общо заболяване – 455 124+2 652 военноинвалидни пенсии+ 49 793 инвалидни пенсии, за хора, които нямат трудов стаж.
Същевременно отстъстват данни колко са хората с увреждане с между 50 и 71% загубена работоспобност, които получават пенсия за осигурителен стаж и възраст. По наша оценка това са приблизително 120 000 човека. Така наречената втора пенсия всъщност е добавка за инвалидност към основната пенсия, изразяваща се в размер на между 31 и 35 лв. месечно. Такава „втора пенсия“ получават 337 776. Следващата година броят на получаващите я ще намалее, защото според заложените нормативни промени тези, които нямат пожизнен ТЕЛК, а са със срочна медицинска експертиза за между 1 и 3 години, няма да я получават. Работещата мярка в тази посока е създаването на механизъм за индивидуална оценка и подкрепа за всеки човек с удостоверено трайно увреждане.
Невидимите за статистиката хора с увреждания са всички, които предпочитат да не се явяват пред ТЕЛК и да не получават документ за частично загубена работоспособност поради опасения за по-трудно намиране на работа и стигми от страна на работодателите.
Посочените цифри не обхващат и лицата до 16-годишна възраст, които имат доказани увреждания. В момента цялото обществено внимание е фокусирано върху пенсиите на хората с увреждания, които реално са в такива размери, че дори и с работещи близки остават под екзистенц минимума. Изнасянето на неверни или подвеждащи данни в публичното пространство е недопустимо. Спестява се разликата между броя на хората с увреждания, които получават пенсия и броя на инвалидните пенсии.
На 27.04.2017 г. Европейската комисия стартира социален пакет, в който се предлага напредък в социалните политика на Европейския съюз.
Тези наши искания са в правомощията на Министерския съвет и тяхното изпълнение или неизпълнение красноречиво ще докаже отношението на правителството към гражданите с увреждания в България.
Непоколебима е нашата готовност да предприемем съответните законови протестни действия в цялата страна, ако отново не бъде зачетена нашата аргументирана гражданска позиция.
Към настоящето писмо прилагаме 13 неотложни мерки в социалната политика, свързана с хората с увреждания, за които настояваме.
С уважение,
 

Заместник-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания и Председател на Асоциация на родители на деца с епилепсия

Веска Събева

 

Председател на Съюз на инвалидите в България

Красимир Коцев

 

Председател на Съюза на слепите в България

Васил Долапчиев

 

Председател на Съюза на глухите в България

Николай Нинов

 

Председател на Българска асоциация “Диабет”

Красимир Кънев

 

Председател на Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения

Любка Александрова

 

Председател на Съюза на военноинвалидите и военно пострадалите

Петър Велчев

 

Председател на Център за Психологически изследвания

Д-р Диана Инджова, Ph.D.

 

Председател на Асоциация на родители на деца с нарушено зрение

Лазар Живанкин

 

Председател на Асоциация на родители на деца с нарушен слух

Мария Кръстева

 

Председател на Българска асоциация за невро-мускулни заболявания

Виолета Антонова

 

Председател на Българска асоциация на рекреация, интеграция и спорт

Павел Савов

 

Председател на Национално сдружение на работодателите на хора с увреждания

Маринела Ангелова

 

Председател на Национална асоциация на сляпо глухите в България

Димитър Парапанов

 

Председател на Национална организация “Малки български хора”

Светослав Чернев

 

Председател на Националния съюз на трудово производителните кооперации

Стилиян Балосопулов

 

Управител на сдружение “Национален център за рехабилитация на слепи”

Стефан Данчев

 

Председател на Национален алианс за социална отговорност

Георги Георгиев

 

Председател на Национална потребителска кооперация на слепите в България

Михаил Кърлин

 

Председател на Национална Асоциация на хората с придобити увреждания

Златомир Стоянов

Вашия коментар

За да коментирате влезте с ника си ако нямате регистрация-направете.