Новини
януари 2021
П В С Ч П С Н
« Ное.   февр. »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Вече това е старо-Архив

Архив за януари 16th, 2021


50 милиона стъпки“ за хората с епилепсия

Асоциацията на родители на деца с епилепсия набира средства за преносим апарат за ЕЕГ

Помогнете ни да извървим 50 милиона стъпки – по една за всеки човек с диагнозата епилепсия по света!

„50 милиона стъпки“ е инициатива на Световното бюро по епилепсия (IBE), чийто член и партньор в България е Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ). Тя започна на 4 януари и ще продължи до 8 февруари 2021 г., когато в над 140 държави по света ще бъде отбелязан Международният ден на хората с епилепсия. В този период всеки човек, от всяка точка на света ще има възможност да въведе броя на изминатите от него крачки в подкрепа на хората с епилепсия на уебсайта на инициативата 50millionsteps.org или да заяви своята съпричастност в социалните мрежи с хаштага #50MillionSteps.

Кампанията има за цел да привлече общественото внимание към проблемите на хората с епилепсия, да повиши осведомеността относно тази диагноза и да допринесе за повишаване качеството на живот на тези, които живеят с нея. Същевременно, тъй като повечето организации по света, които работят в подкрепа на хората с епилепсия, разчитат на щедростта на дарители, инициативата дава повод за гласност и възможност за набиране на средства за жизненоважни дейности. Тази година Асоциацията на родители на деца с епилепсия набира средства за закупуване на преносим апарат за електроенцефалограма (EEГ).

ЕЕГ-наблюдението се използва за проверка на необичайна електрическа активност в мозъка и е ключово изследване при диагностицирането и в хода на лечението при хора с епилепсия. Обикновено се извършва в лечебно заведение, но закупуването на преносим апарат от АРДЕ ще позволи и проследяване в домашни условия, както и изследване на пациенти в по-малките населени места в България.

Асоциацията на родители на деца с епилепсия от години организира безплатни прегледи в отдалечени региони от страната със съдействието на медицински специалисти. Преносимият апарат за ЕЕГ изследване би помогнал тези инициативи да станат още по-полезни за хората. Сегашната сложна обстановка и разговорите с наши лекари специалисти ни помогна да разберем, че този апарат ще бъде полезен за лежащо болни или хора, които в момента не могат да бъдат прегледани и установено тяхното състояние, поради влошаване на епилептичните пристъпи.

Всеки желаещ може да изрази подкрепата си към кампанията „50 милиона стъпки“ и хората с епилепсия по един от следните начини:

  • Като измервате изминатите крачки и регистрирате броя им в уебсайта 50millionsteps.org Няма значение дали вървите или бягате, дали се движите напред или назад, в парка или в дневната си стая. Броя на стъпките си можете да следите с тракер на смартфона си или да ги изчислите в зависимост от изминатото разстояние. Обикновено човек прави 1350 крачки на 1 километър.
  • Като споделите в социалните мрежи снимка или видео „в крачка“ с хаштага #50MillionSteps. Стъпките на домашния любимец също могат да участват. За по-състезателно настроените, на уебсайта на инициативата са обявени и няколко конкурса с награди.
  • Като споделите информация за кампанията, за да достигнем до колкото се може повече хора.
  • Като подкрепите финансово каузата ни за закупуване на преносим ЕЕГ апарат за нуждите на хората с епилепсия в България. Сумата не е голяма, в рамките на няколко хиляди лева (в зависимост от дарените средства ще изберем модел и производител, които можем да си позволим), така че ще се радваме, ако в навечерието на Световния ден на хората с епилепсия 8 февруари можем да отчетем каузата за успешно изпълнена. Дарителска сметка на АРДЕ: Банка ДСК, бул.“ Витоша“  №176, BG29STSA93000026565540

За всеки жест на съпричастност и подкрепа, сърдечно благодарим! Те ни дават увереност, че вървим в правилната посока.