Новини
февруари 2020
П В С Ч П С Н
« Дек.   мар. »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829  
Вече това е старо-Архив

Архив за февруари 10th, 2020

10 Февруари 2020 | 21:31 | Агенция „Фокус“

София. Сдружение „Асоциация на родители на деца с епилепсия“ и Дружество против епилепсиям организираха пресконференция посветена на Международния ден на епилепсията. По инициатива на Международното бюро за епилепсията (IBE) и Международната лига срещу епилепсията (ILAE), ежегодно всеки втори понеделник от месец февруари е посветен на хората с тази диагноза, за да се повиши информираността и да се насърчат мерки за преодоляване на медицинските и социални проблеми, свързани с болестта.

Доц. д-р Красимир Минкин, неврохирург и началник Център по епилептична хирургия при УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ каза по време на конференцията, че за последните години е отчетен значителен прогрес в лечението на епилепсията в България. По думите му огромен принос за положителния развой е развитието на Центъра по епилептична хирургия при УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Доц. Минкин заяви, че за преди 10 години самите лекари са пращали пациентите в чужбина, докато сега от страни като Франция, Германия, Италия и Англия изпращат пациентите в страната ни, тъй като стандартите на лечение са едни и същи. Според него в медикаментозната терапия и диагностиката България е на такова ниво, че не се изискват консултации от чужбина.

Доц. д-р Михаил Околийски от Световната здравна организация каза, че през годините страната ни има с какво да се похвали при лечението на епилепсия. По думите му СЗО и Международната лига на епилепсията водят глобалната кампания, чиято цел де да извадят заболяването извън сенките. И добави, че глобалната тежест на епилепсията, приета през 2015 г., тази резолюция, която призовава страните членки да се обединят, дава резултат.

Според доц. Околийски с до 70% могат да се намалят пристъпите чрез навременна интервенция, достъп до лекарства и информационни кампании. И допълни, че Министерство на здравеопазването разработва новата Национална стратегия за здраве 2020, която да определи приоритетите и да покаже къде ще се положат най-големи усилия. По думите му чрез видимост трябва да се покажат пред представители на Министерството повече теми за неврологичното здраве.

Д-р Димитрина Христова, педиатър и детски невролог в Болница „Здравето“ коментира, че в България липсва евтин медикамент, който спасява живота на хора с епилепсия. Според д-р Христова липсата на един медикамент като ректален диазепам може да коства спасение на човек.

Според нея всеки може да постави медикамента анално и да спре продължителността на пристъпа. Тя уточни, че личните и контакти с министри на здравеопазването не доведоха до никакъв резултат. И допълни, че проблемът е високата такса на регистриране на медикамента и ниската цена.

Д-р Христова отбеляза, че преди 3 месеца е изпратила писма към здравното министерство, защото по неясни причини предишните не са били стигнали. И допълни, че от ведомството са и обяснили, че преговарят с някаква фирма и то не само за лекарства за епилепсия, а и за други евтини медикаменти. Според д-р Христова държавата трябва да си влезе в ролята, всички казват пазарна икономика, не знам здравето да е пазар.
Надежда Харизанова, секретар на Национален съвет на хората с увреждания (НСХУ) към МС каза по време на пресконференцията, че Министерство на труда и социалната политика провежда последователна политика за защита правата на човека.

По думите и са реализирани редица мерки, които са в подкрепа на семейства и на хора с различни увреждания. Тя уточни, че за последните години броят на хора с увреждания е нараснал, като към момента около 20% от населението на страната са с увреждания. Според нея проблематиката засяга от раждането до края на живота, различни сфери от живота.

Харизанова добави, че МТСП полага усилия да се разшири обхвата от социални услуги, да реализира мерки за трудова заетост, насърчителни мерки. И допълни, че са предвидени мерки за включване на хора с увреждания, като 35% от регистрираните безработни са били наети след тези насърчителни мерки. Тя отбеляза, че Закон за хора с увреждания, с който се създаде нова практика, която вече работи. И посочи, че се търсят начини да се отговори на общите очаквания за мерките на хората с различни увреждания.

Виолета СИМЕОНОВА